Steppen in Moerkapelle

Step Wedstrijd op KickbikeSteppen in Moerkapelle:  in alle vroegte werd er zaterdag 5 juni gestept voor het goede doel.
In het gebouw van het Rode Kruis staan sommige ogen op half zeven, anderen kunnen niet wachten om te vertrekken. Het goede doel is niet uit het oog verloren: er moet gestept worden om een vakschool op de Filipijnen in stand te houden. ”Zojuist is de jeugd van dertien jaar en ouder aangekomen. Zij zijn gisteren om 20.00 uur begonnen met de stepmarathon. Om klokslag 7.00 uur gaat de jeugd uit de groepen zeven en acht van de basisschool van start”, zegt organisator Jan Mauritz. ”Er wordt gestept in teams van vijf. Elk team heeft maar één step, dus het is net estafette.”
De tienjarige Kaiwon is de belichaming van ‘topfit’. ”Om half tien lag ik al op bed, en om half zes was ik er uit.” De teams hebben namen gekozen als De Tokkies of zetten hun doel kracht bij met de naam Niet Beppen Maar Steppen. Mauritz bept nog wel even voor het steppen, want het steppen gaat niet zonder instructies: ”Altijd een hesje aan!”
Elke deelnemer krijgt een aantal bonnen mee, die gestempeld moeten worden bij de post zodat er niet gesjoemeld kan worden. De deelnemers bewegen zich richting de start aan de Beatrixlaan. Geerten Hoeflaak lost het startschot. ”Vanwege de Jeugdweek zijn er minder teams. In zo’n week slapen ze toch al weinig, dan kan dit er niet ook nog bij.”
Hoeflaak zet het startschot kracht bij met een volmondig ”GO!” en weg zijn de deelnemers. Een routeverkenner is gevraagd mee te steppen, hij moet stevig bijzetten. Als een speer schiet de jeugd weg. Bij de tweede en laatste stempelpost zit Kees Brobbel om stempels uit te delen: ”Vier jaar geleden deed mijn nicht uit Benthuizen mee. Ze kwam met een man uit Bodegraven in contact en afgelopen donderdag zijn ze getrouwd.” Waar de stepmarathon al niet goed voor is.
Het meeste sponsorgeld werd opgehaald door Willem-Jan Verdoes (482,50 euro), Timon van Dam haalde 311,45 euro op. Zij ontvingen voor deze prestatie respectievelijk een minilaptop en een digitale videocamera. Bij de middelbare scholieren won Renske Bos de minilaptop (514,- euro sponsorgeld), Adriaan van der Velden kreeg een digitale fotocamera (312,52 euro).
Uiteindelijk werd er bijna negenduizend euro opgehaald. De overheid verdubbelt dit bedrag; de Moerkapelse jeugd kan met trots terugkijken op de negende editie van de stepmarathon