Stepwedstrijd gewonnen door Erik de Groot

De eerste Kaap van de Lange Jaap,: met je sportstep jezelf afmatten over  een afstand van bijna 40 km, is zaterdag gewonnen door Erik de Groot van het team Green White Feel uit Groningen. Hij mag zich nu een jaar lang Noord-Hollands kampioen noemen.
De step wedstrijd had de toepasselijke bijnaam ‘Step into the Wind’ en kende een parcours van in totaal 9,5 kilometer. Het rondje steppen liep van Fort Kijkduin naar hotel Lands End (deels over de dijk) en terug en moest vier keer worden afgelegd. Het weer was geen spelbreker, maar de harde noordwestenwind was voor de bijna dertig deelnemers uit Schagen, Rotterdam, Zwolle, Oss, maar ook uit Duitsland wel een lastige tegenstander.

Hoewel de publieke belangstelling tegenviel, keek de Stichting Step in to the Wind, in de personen van Pieter Blank en horecaondernemer Kees Schoemaker, terug op een geslaagde try-out. “Het idee is om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken en dan hopen we op plaatsing op de nationale en internationale wedstrijdkalender”, vertelt Blank. “Kijk toch naar dit parcours, waar kom je het tegen? Volgend jaar willen we dit eind augustus organiseren, als onderdeel van een sportieve week. Misschien kunnen we dan ook een Europese titelstrijd binnen halen, dat zou fantastisch zijn.”
 
Oefenrondje
Kolonel Wilfred Chalmers, directeur van het Marinebedrijf, gaf om 13.00 uur het startsein voor een rondje van 9.5 kilometer, bedoeld voor een ieder die wilde proeven aan deze sterk opkomende sport. Winnares werd Sandra van den Bosch uit Den Helder. Om 14.00 uur werden de pupillen, cadetten, junioren, senioren en veteranen weggebeld. Judith Steenbergen uit Zwolle mocht bij de pupillen, na een rondje in 37.58 minuten, de eerste prijs mee naar huis nemen.
Maxine Woudenberg kwam bij de kadetten als snelste over de eindstreep. Zij deed 54.16 minuten over twee rondjes. “Ik ben nu zes jaar bezig, maar een grote prijs heb ik nog niet gewonnen. Mijn beste prestatie was de derde plek tijdens het Nederlands Kampioenschap dit jaar. Dit is wel cool en ook nog Noord-Hollands kampioen, mijn dag kan niet meer stuk!”De winnares was zeer te spreken over het parcours. “Het is erg mooi, met al die klimmetjes, het Marsdiep, Fort Kijkduin en de vuurtoren. Waar je wel op moet letten is het grind en glas, maar ik kom volgend jaar zeker mijn titel verdedigen.”
 
Chipsysteem
Secretaris Thijza Brouwer was zaterdag namens de Nederlandse Autoped Federatie (NAF) verantwoordelijk voor de uitslagen. “We zijn heel blij dat er dit jaar voor het eerst gebruik kan worden gemaakt van een chipsysteem, zo kunnen we heel snel de uitslagen bekend maken. Deze sport wordt vooral in Oost- en Zuid-Nederland beoefend en op Europees niveau zijn wij, samen met Tsjechië, toonaangevend. Het wedstrijdniveau, vooral bij de dames, is heel behoorlijk.”
Brouwer vindt het belangrijk bij wedstrijden als deze de sport te promoten. “Ik kan mij herinneren dat zeker in Noord-Holland, tijdens kermissen en ludieke evenementen, er behoorlijk werd gestept. Nu ligt dat breder en doet de commercie zijn intrede.” De NAF is vooral in het zomerseizoen actief en in de winter worden stepsleewedstrijden georganiseerd. “De fabrieksstep is nu sterk in ontwikkeling. Voor een redelijke sportstep betaal je al 500 euro, maar het zal me niet verbazen als dat spoedig veel meer is. Door sterk verbeterde materialen is de kans aanwezig dat je voor een goede step straks het drievoudige neer moet leggen.”
Voor de liefhebbers, het WK 2010 vindt plaats in Italië.