Wind zorgt voor zware stepwedstrijd

Het Nederlands kampioenschap Marathon steppen is het afgelopen weekend gereden. De wind was zwaar, maar de kampioenen lieten zich niet uit het veld slaan. Dat autoped-racen een kleine sport is, wil overigens niet zeggen dat de beoefenaars er lichtjes mee omgaan.
Een sportstep heb je in peperdure carbonuitvoeringen, drogisterijen worden leeggehaald voor de nodige ondersteuning. “We fabriceren onze eigen sportdrank”, zegt Mario Reijne, uitkomend voor stepteam Woudenberg. “Iedereen heeft zijn eigen bouw en daar houden we rekening mee.” Net als zijn dochter Rosanna eindigde hij zaterdag, ondanks de kruidenmix, als tweede. Een opsteker voor titelhouder Wenda Zuiddam die al jaren een strijd om het goud uitvecht met Europees kampioene Rosanna Reijne en wereldkampioen Hermien Koers, de absolute stepvedette uit eigen streek.

Kamperzeedijk-Oost staat op het eerste plaatsnaambord vermeld. En even verderop: Kamperzeedijk-West. De onbekende bezoeker zou bijna denken in een middelgrote plaats aanbeland te zijn. Zaterdagmiddag ten volle, want met het Nederlands kampioenschappen marathonsteppen deed het piepkleine dorpje (vijfhonderd inwoners) tussen Genemuiden en Kampen weer even mee met de groten der aarde. New York heeft de marathon, Kamperzeedijk sinds een paar jaar de afgeleide per foot- of kickbike, zoals de snelle step ook wel genoemd wordt. Zaterdag was het een hele toer om géén kampioenen tegen het lijf te lopen. Grootmeesters van eigen bodem, Europese titelhouders en ’s werelds besten pasten met moeite binnen de dorpsgrenzen.
‘Deutsche meister’ is Dietmar Funke. Samen met zijn vrouw Heike (ook kampioen onder de pakweg twintig wedstrijdsteppende Duitsers) kwamen hij zaterdag helemaal vanuit Stuttgart naar Kamperzeedijk. Een glinsterende sportbril verraadt dat ze niet zijn gekomen om een gat in de dijk te graven. ‘Tretrollen’ deden ze zaterdag overigens ‘voor de leuk’, want met een Duits paspoort is het lastig Nederlands kampioen worden.
Koers, al jaren de topper van stepteam Selles Kamperzeedijk, was zaterdag nog maar net terug van een steploze vakantie in Luxemburg en zag het aan de start/finish meteen al somber in. “Het waait vandaag gewoon veel te hard. Ik ben meer een rijder voor de techniek, niet iemand die het van pure kracht moeten hebben.” Dat is haar opponent Zuiddam duidelijk wel, want met een eerste plaats en een voorsprong van ruim twee kilometer op Koers toonde ze zich het meest immuun voor de gierende wind. “Vooral het stuk over de Staalweg was heel zwaar”, klaagde de als derde geëindigde wereldkampioene als de ruim twee uur durende krachtstrijd is afgelopen. Na negen vermoeiende ronden op haar groene step: “Het ergste was niet eens de keiharde tegenwind, maar juist de zijwind. Die blaast je bijna van de dijk af.”
Volgende week woensdag volgt de laatste wedstrijd van het stepseizoen. Tijdens het criterium in Krimpen aan den IJssel moet duidelijk worden wie van de drie dames de meest succesvolle kickbike rijder van het jaar gaat worden.
via – Stentor.