Waveboard in, Skateboard uit

Waveboard kopenIn de krant  De Stem staat een leuk artikel waarin ze de Waveboard beschrijven als een flexibele plank met twee wieltjes die je voortbeweegt door als een soort Elvis met je heupen te wiegen. Een skateboard kan onder je vandaan schieten, dat is met een waveboard niet echt mogelijk.” Valpartijen komen wel voor, maar dan in de  in bochten of als het board nat is. “Dan wordt het glad en schiet je voet er makkelijk van af.”
Wat de jongens zo aanspreekt aan het waveboarden is de veelzijdigheid. “Het is snowboarden, surfen en skaten tegelijkertijd. Al heb je in het begin wel spierpijn. Vooral in je liezen.” Waveboard kopen? Dan is het een leukartikel om even te lezen.

Begin dit jaar overgewaaid uit Amerika wint het waveboard ook bij ons snel terrein.
Willem (13) en Kees (14) Kluskens uit het Limburgse Nederweert-Eind en hun vakantievierende Noorse neefje Rolv Liane (11) zijn met hun wave board een hele attractie. Als ze al waveboardend naar de bakker gaan, valt bij de plaatselijke bevolking de mond open. “Vooral fietsers kijken je lang na”, zegt Willem. “Wat op zich niet zo vreemd is als iemand met wiebelend bovenlichaam voorbij komt razen op zijn waveboard. Want als je de swing een beetje te pakken hebt, kun je behoorlijk snelheid maken.” En dat zonder met de voet de grond te raken. Waar je op een skateboard voortdurend moet steppen om vaart te houden, kun je op het waveboard gewoon beide voeten op het plankje houden. “Zolang je maar de wave-beweging maakt, hoef je niet af te stappen.”
Moeilijk is het volgens Willem niet. “Ik had het in 10 minuten geleerd. Je moet even het juiste evenwicht vinden. Het is makkelijker dan skateboarden.”
Willem, Kees en Rolv hebben hun waveboard pas een week maar zijn al behoorlijk bedreven. “Rolv kan al in volle vaart overstappen op een andere plank.”
De beginner kan dit soort stunts beter even uitstellen, anders is de kans op een fikse val niet uitgesloten. Kees kan er over meepraten. Bij zijn eerste waveboardsessie ging de jongen flink op zijn plaat. Gevolg: twee behoorlijk geschaafde knieën. “Ik probeerde Willem, die van de andere kant aan kwam boarden, te ontwijken, maar dat ging niet helemaal goed.” Toch is de kans op een smak bij waveboarden een stuk kleiner dan bij skateboarden.
In de winkels merken ze deze zomer duidelijk dat het waveboard in Nederland terrein wint. “Wij zijn in januari met de verkoop begonnen, toen deed het nog niet veel. Maar nu verkopen wij er dagelijks een fiks aantal. Vooral onder middelbare scholieren verspreidt het zich snel. Iemand komt er mee naar het schoolplein en dan maakt het toch veel indruk”, zegt Marcel Kuysten (60) van de webshop. “Het werkt tamelijk verslavend. Je hebt het vrij snel onder de knie. Zelfs ik had het op mijn leeftijd zo geleerd. Al moet ik wel zeggen dat ik snowboardervaring heb. Dat scheelt natuurlijk wel.”
Goedkoop is een waveboard niet, althans als je een beetje kwaliteit zoekt. “Bij ons ben je voor een goed board meer dan honderd euro kwijt. Maar dan heb je ook een stevig apparaat. De wieltjes en de onafhankelijk van elkaar bewegende panelen moeten wel goed in elkaar steken. Anders is het binnen de kortste keren kapot. Wij verkopen dan ook alleen het officiële board van het merk Streetsurfing.”
Net als bij Rubiks kubus en andere populaire speeltjes verschijnen er al neppers op de Nederlandse markt. Kuysten: “Die worden dan voor een paar tientjes aangeboden. Vervolgens komen de kopers van dat spul naar ons toe als binnen een week de wieltjes zijn afgebroken. Streetsurfing doet er alles aan nep-boards van de markt te weren. Onlangs nog is er een hele partij onderschept door de douane.”
Vooralsnog is het waveboard bekend bij een select groepje, maar nu de boards ook bij de grotere speelgoedzaken te koop zijn, kan het volgens Kuysten snel gaan. “Streetsurfing levert nu ook aan Bart Smit en Intertoys. Nu is het nog te vroeg, maar ik verwacht dat het volgende zomer echt een rage wordt. In Spanje is het waveboarden al behoorlijk groot. Veel jongeren die daar nu op vakantie zijn, worden er mee geconfronteerd en dat zal het succes alleen maar aanwakkeren.”
Bij de trendsetters in Nederweert-Eind blijft het waveboard deze zomer nog dé hit. Zeker bij Rolv. Die mag in Noorwegen zendingswerk verrichten. “Daar is het waveboard nog niet te koop. Daar ben je helemaal cool met je board!”, zegt Willem. Rolv kan nauwelijks wachten om naar huis te gaan.
via Skateboard uit, waveboard in –  bndestem.