Steppen niet alleen voor kleuters

Step voor volwassenen - Zomertour 2009Steppen is niet alleen voor kinderen maar zeker voor volwassenen, aldus Max van 72 jaar. Hij was niet de oudste deelnemer. Wel de eerste stepper, dinsdagmorgen in Enkhuizen bij de start van de achtste NHD-Zomertoeretappe. Deze sport beviel Max Vleugels prima. ,,Ik ga er eentje kopen. Steppen is niet alleen voor een kleuter leuk’’, lachte de 72-jarige Purmerender.
Om uit te proberen, verklaart Max Vleugels (jaren bij het Rectorcentrum in Petten gewerkt) zijn komst naar de Drommedaris. ,,Lenig blijven, dat is belangrijk op mijn leeftijd. Ik zal wel een beetje moe worden, maar dat is gezond.’’

Een beetje moe is hij bij café Brakenboer na 23,5 kilometer en vier tussenstops. Maar vooral voldaan. Net als de andere steppers. ,,Heerlijk’’, reageert Corine Overal-Burger (57) uit Heiloo. ,,Als kind gingen we stiekem op de autoped van Hoorn helemaal richting Berkhout. Prachtig vonden we dat. Na vijftig jaar wilde ik weer eens steppen, op een leuke manier.’’
Met een wagen vol steps zet verhuurder Lakkie uit Wervershoof de Zomertoerders op weg. Wissel als je je standbeen voelt, na tien of vijftien slagen. Een goed advies van getraind stepper Piet Visser. Bij Lisa Bolhoeve (14) uit Zaandam rijdt soepel over de hoge dijk, met uitzicht op het IJsselmeer. Geen wonder, als je doet aan hardlopen, wielrennen, hoogspringen, sprinten en kogelstoten. ,,Toch is steppen heel anders’’, zegt de jonge atlete.
Twee vriendinnen (beiden 21) skeeleren, Tamara Strijbis uit Heerhugowaard en Astrid Verhage uit Broek op Langedijk. Ook dat kan bij de Zomertoer. Als je maar beweegt.
Tijd om uitgeput raken de steppers niet. Ontspannend en interessant, de vier tussenstops. Carla van Doorn van Lotus Bakkeries vertelt smakelijk over de chocojodekoek, nieuw van deze Enkhuizer koekfabriek. Niels Singeling neemt ons bij vuurtoren De Ven in Andijk terug naar de tijd dat passerende schippers vuurgeld moesten betalen. Lekkerbekken worden verwend door de familie Meijer in Restaurant 1619 te Andijk, in samenwerking met organisatie Westfries Product (met daarin tuinders verenigd). Smullen van een verse spinaziesalade en ander heerlijks. Jan Vellema, een van de vijftig vrijwilligers van het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik, verklapt de herkomst van ’over de rooie gaan’.
In het Medemblikker zonnetje geniet Piet Poland (71) uit Onderdijk na van ’mooi jeugdsentiment’. Net als broer Wim van 73. ,,In je eentje ga je niet op de step, dat doe je niet. Nu wel.’’
via  Noordhollands Dagblad.