Step kopen? Hier enkele tips

Voor dat je een step gaat kopen, moet je eerst bepalen wat je er mee wilt gaan doen.  In dit artikel van stepteam.nl een opsomming van keuzes die je moet maken, voordat je een step gaat kopen.
Het gaat in op merken steps (oa Kickbike), soorten Steps (oa vouwsteps) en de grote van je wiel.

* Groot of klein voorwiel. Een (vouw)step met een klein voorwiel is vaak makkelijker om mee te nemen. Wil je mee doen aan de elfstedentocht op de step, dan ben je verplicht omdat te doen op een step met een klein voorwiel. De laatste jaren wint de step met een groot voorwiel aan populariteit. Bij veel wedstrijden en tourtochten rijdt er nog maar een enkeling op een step met een klein voorwiel. Het idee heerst dat een step met een groter wiel sneller is.
* Het gewicht van de step is ook belangrijk; lichter is beter, zolang het maar niet te veel koste gaat van de stijfheid, stabiliteit, duurzaamheid, enz. van de step.
* De hoogte van de treeplank ten opzichte van de weg. Hoe groter deze afstand hoe zwaarder het steppen wordt. Wordt deze afstand kleiner, dan wordt de kans dat je bij oneffenheden de grond raakt weer groter. Deze hoogte is onder andere te veranderen met behulp van een verlagingset, een kleiner achterwiel of een andere voorvork. Sommige modellen steps hebben van de fabriek uit de mogelijkheid deze afstand te veranderen.
* Merken. Er zijn verschillende merken steps op de markt. Het oudste en bekendste merk is de Kickbike. Dit merk heeft steps met een groot voorwiel. De laatste jaren zijn er een aantal nieuwe merken op de markt gekomen waarvan de steps ook zeker interessant zijn. Er is nu nog te weinig ervaring of te zeggen welk merk het beste is.
* Model. Er zijn verschillende modellen, voor verschillende toepassingen. Soms zit er weinig verschil tussen de modellen. Het verschil zit vaak in de gebruikte onderdelen, het frame is (bijna) iedentiek. Ten eerste heb je het wedstrijd model, deze is op snelheid gebouwd. Hij heeft vaak alleen de noodzakelijke onderdelen, een groot voorwiel, smalle racebanden en is licht van gewicht. Ten tweede de step om mee te touren. Deze is vrijwel gelijk aan de de wedstrijdstep , maar heeft meer onderdelen ( spatborden, fietsbel, standaard, enz.) Daarnaast heeft deze step iets bredere banden.
* Nieuw of tweedehands. Een tweedehands autoped is al snel de helft goedkoper. Een step heeft weinig kwetbare onderdelen. De meeste onderdelen zijn ook goedkoop te vervangen of te reparen. Kwetsbaar zijn de lagers van de wielen en van het balhoofd. Let ook of kleine haarscheurtjes in het frame. Metname de onderzijde van de achtervork is gevoelig. De nieuwste modellen zijn moeilijker tweede hands te krijgen. Het nieuwste model (G4) van Kickbike is iets stijver en heeft een balhoofd dat beter geschikt is voor moderne voorvorken. Dit voornamelijk interessant voor fanatieke wedstrijdsteppers.
via Waar moet ik opletten bij de aanschaf van een step?